PROGRAMARI LLIURE
Actualment hi ha milers de programadors i experts informàtics a tot el món disposats a crear programes d'accés lliure que satisfacin les mateixes necessitats que els programes que desenvolupen i comercialitzen les grans corporacions informàtiques, però que puguin ser descarregats, modificats, copiats o millorats per tothom qui ho vulgui. Això generalment s’anomena programari lliure o en anglès free software.
Hi ha un gran nombre d'aplicacions de codi lliure que et permeten fer tot allò que necessites amb l'ordinador. Sistemes operatius, gestors de correu, processadors de text… Són desenes de programes creats, mantinguts i actualitzats per usuaris de manera caritativa. Fan exactament tot allò que fan els programes que pots comprar amb les llicències de les companyies informàtiques, però no tenen marca perquè han estat creats per programadors independents.
En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation: · La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0). · La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit. · La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2) · La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit. Tant si saps informàtica com si no, pots descarregar-te i utilitzar aplicacions de programari lliure. Si tens coneixements d'informàtica i programació, a més a més pots fer les teves pròpies aportacions a aquest tipus de programes per a millorar-los.
Alguns dels exemples més coneguts de programari lliure són: · El projecte GNU. · Els sistemes operatius basats en GNU/Linux, BSD i OpenSolaris. · Els entorns gràfics KDE i Gnome. · El projecte Mozilla, que inclou el navegador Mozilla Firefox i el client de correu Mozilla Thunderbird. · L'aplicació ofimàtica OpenOffice.org i el seu fork LibreOffice. · El programa de tractament de gràfics GIMP.